Waarom eten we Paasbrood, Paashazen, Matzes en Eieren met de Pasen.

Op 8 april is het weer Eerste Paasdag. traditioneel worden op die dag eieren, chocolade hazen, Matzes en paasbrood gegeten. Al deze producten hebben een oorsprong in oude tradities.

Wat is eigenlijk Pasen?

Pasen is van oorsprong een heidens feest. Het was van een oorsprong een feest van de heidense godin van licht en lente: Eastre. Op de zondag na de eerste volle maan is het Pasen. Van oorsprong werd de vernieuwing van het leven gevierd.

In christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd.

De Joden vieren met Pesach , het Joodse Paasfeest, de bevrijding uit de slavernij uit Egypte. Het Joodse Paasfeest is dit jaar van 7 t/m 13 april.

Waarom eten we Paasbrood?

Voor de rooms-katholieken valt  Pasen direct na de vastenperiode. Er wordt dan feestelijk gebakken om de sobere periode af te sluiten. Hiervoor wordt gebakken met veel ingrediënten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en sukade en sinaasappelsnippees. De vruchten bakken geweld en fijngehakt voordat het door het deeg gemengd wordt. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.

Het paasbrood heeft vooral op witte donderdag een speciale betekenis. Op witte donderdag, de donderdag voor Pasen, wordt het laatste avondmaal van Jezus Christus herdacht. Jezus Christus vergeleek zichzelf met het brood dat hij uitdeelde.

Waarom eten we Matzes?

Vlak voor hun vertrek uit Egypte kregen de Joden van God opdracht brood te bakken zonder zuurdesem. Brood dat dus niet gerezen was. Traditioneel reinigen Joden voor de Pesach hun huis waar alle resten van gerezen brood verwijderd worden.  Tijdens de Pesach week eten traditionele Joden Matzes en geen gerezen brood.

In de Christelijke gezinnen worden ook Matzes gegeten. De uittocht van Mozes maakt namelijk ook deel uit van de Christelijke Bijbel. Het traditionele Pesach feest wordt gemengd met het Christelijke feest van de opstanding van Jezus Christus.

En dan de chocolade Paashazen?

De paashazen vinden hun oorsprong in het heidens Paasfeest. De paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers die gelegd worden door verschillende vogelsoorten, men dacht dat de haas de eieren had gelegd en zo kwam ook de paashaas aan zijn teken van vruchtbaarheid. Een andere oorsprong waaraan gedacht wordt is dat de haas zich razend snel voortplant en daardoor een teken van vruchtbaarheid is.

De eieren die verstopt worden door de paashaas komen ook voort uit de eieren die verstopt lagen in de hazenlegers. Vroeger  was de Paastijd de tijd dat de mensen gingen zoeken naar eten. Ze vonden dan de eieren in de oude hazenlegers.

Waarom eten we gekleurde Paaseieren?

De eieren vinden al hun oorsprong in het Heidense Paasfeest. Eieren zijn het teken van een nieuw begin, vruchtbaarheid, de opstanding. Alle gebruiken die we rond de Pasen kennen, zoals het schilderen van eieren, zijn bedoeld om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen.

De heldere kleuren waarin de eieren geschilderd worden zijn een weerspiegeling van het zonlicht en de lente.

Het verstoppen van de eieren heeft  dus te maken met de paashaas. Maar vroeger was er ook een oude traditie om eieren in de akker te begraven om deze vruchtbaar te maken.

De Christenen maken bij het gebruik paaseieren een koppeling naar de wederopstanding.De katholieken onthouden zich in de vaste periode, de tijd voor de Pasen, van zuivel en vlees, ze aten dan ook geen eieren. Aan het eind van de vaste periode die 40 dagen duur, lag er een stapeltje eieren dat dan naar hartenlust gegeten mocht gaan worden. Vandaar misschien wel de vele eieren met Pasen.

Rond de traditie van Paaseieren is veel te vinden op het internet.

Als u nu met Pasen zich te goed doet aan alle lekkernijen die erbij horen, weet u tenminste waarom u juist die dingen eet.

Fijne Pasen.

2 gedachtes over “Waarom eten we Paasbrood, Paashazen, Matzes en Eieren met de Pasen.

  1. Even een aanvulling: Dat Christenen matzes eten is nog maar van de laatste decennia. Vroeger kenden ze het gebruik vd Joden om matzes te eten met Pesach (overigens valt dat niet persé gelijk met Pasen, elk jaar anders) meestal helemaal niet. Ik ken t uit mijn jeugd omdat mijn vader Joods was maar niemand uit mijn omgeving in A’dam kende het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s